La DO Terra Alta modifica temporalment les normes de campanya per adequar-se a les mesures extraordinàries adoptades pel Ministeri d’Agricultura

2 juliol, 2020

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta ha aprovat la modificació temporal de l’apartat 5 del seu plec de condicions per adaptar-se a les mesures sanitàries i restriccions obligatòries adoptades per les autoritats públiques amb motiu de la crisi de la Covid-19.

A l’article 37 del Reial Decret 557/2020 del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, publicat al BOE el passat 9 de juny, s’estableix que, per a aquesta campanya i de manera temporal, els Consells Reguladors hauran d’adoptar decisions encaminades a reduir la producció, disminuint els rendiments màxims per hectàrea de raïm per vinificació.

La producció màxima admesa en el plec de condicions de la DO Terra Alta és de 10.000 kg/ha per a les varietats blanques, i 8.000 kg/ha per les varietats negres. Enguany, i per tal d’adequar-se a les mesures del Ministeri, la DO Terra Alta ha acordat una reducció del seu potencial màxim admès d’un 1% per totes les varietats de raïm emparades per la DO. Així, la producció màxima admesa per a la campanya 2020/2021 serà de 7.920 kg/ha en el cas de les varietats negres, i de 9.900 kg/ha per les varietats blanques.

El Consell Regulador de la DO Terra Alta es veu obligat a adoptar aquestes mesures per tal que els seus viticultors i cellers es puguin acollir a les ajudes públiques.

 

Reducció de les quotes als inscrits a la DO

Amb l’objectiu de donar tot el suport possible als cellers i viticultors inscrits a la DO Terra Alta, des del Consell Regulador s’ha aprovat també una rebaixa en les seves quotes. D’aquesta manera, la rebaixa en la quota de plantació de viticultors serà del 25%, passant a ser la més baixa de totes les DDOO catalanes, mentre que als cellers ja no se’ls cobrarà la quota d’inscripció pendent per a aquest any 2020.

Aquestes mesures econòmiques se sumen també a les adoptades a l’inici de la crisi, quan des del Consell Regulador es va decidir modificar el venciment de les factures a 90 dies per alleugerir la tensió de tresoreria que pateixen tots els cellers i viticultors.

Amb l’adopció de totes aquestes mesures, la Denominació d’Origen Terra Alta busca seguir treballant per pal·liar, en la mesura de les seves possibilitats i competències, les greus conseqüències que ha provocat en el sector vitivinícola la crisi sanitària del coronavirus.