La DO Terra Alta manifesta el seu desacord amb l'obertura dels nous parcs eòlics

13 setembre, 2019

Davant de la darrera publicació del BOE (Boletín Oficial del Estado) segons el qual surten a exposició pública dos nous parcs eòlics al Baix Ebre i la Terra Alta, la DO Terra Alta -impulsora del moviment contra la massificació eòlica a la comarca- i el president de la DO, Joan Arrufí, manifesten el seu desacord: “lamentem la desinformació i manifestem el nostre desacord amb aquesta decisió, per això en breu es convocarà una reunió interna per valorar i decidir les properes accions”.

L’anunci del BOE

Aquest dilluns 9 de setembre, el BOE ha publicat un anunci pel qual, a instàncies del departament d’Empresa i Coneixement, els parcs eòlics projectats al municipi de Benifallet (Baix Ebre) un, i a Pinell de Brai i Prat de Compte (Terra Alta) l’altre, surten a exposició pública per a ser declarats com a projectes d’utilitat pública.

Tot plegat es produeix sense que cap organisme públic hagi informat del desbloqueig dels dos projectes i a hores d’ara encara no se sap si aquesta activació del tràmit necessari per a construir-los, significa que políticament s'ha decidit ampliar la producció d'energia eòlica a la Terra Alta, en contra del moviment que la comarca, impulsat per la DO Terra Alta, va iniciar fa mesos i que en demana la seva paralització.

Reunions prèvies amb membres de la Generalitat de Catalunya

A la primera reunió amb membres de la Generalitat de Catalunya, entre ells la Consellera d’Empresa i Comunicació, el govern va posicionar-se a favor del moviment dient “no a la massificació eòlica”. En aquesta línia, Torra va assegurar al col·lectiu que el govern “havia d’escoltar al territori”.

 

El 6 de maig hi va haver una nova reunió on es va assegurar que negociaren amb els promotors una nova ubicació i que a finals de maig o principis de juny s’agendaria una nova trobada amb el president Quim Torra i Pere Aragonés per exposar la nova situació per si convenia indemnització.

Tot i així, sembla ser que els plans per construir dos nous parcs eòlics segueixen endavant i tot i que es tracta de pocs aerogeneradors (8 al Baix Ebre i 9 a la Terra Alta), aquests són de característiques gegantines ja que les pales que tindran els parcs oscil·len entre els 130 metres del parc de la Terra Alta, i els 117 del Baix Ebre, que són la llargària que pot tenir un camp de futbol.

Context

Recordem que en l’actualitat, la Terra Alta és una comarca que, amb 12.000 habitants -enfront els 7 milions i mig que hi ha a Catalunya- i una extensió de 700km2, suporta el 25% de l’energia eòlica que es genera a Catalunya, una xifra que, en cas de construir-se totes les centrals previstes, passaria a ser del 45%.

La Denominació d’Origen Terra Alta està plenament a favor de les energies renovables com a recurs imprescindible per a la salvaguarda del medi ambient. Tanmateix, el Consell Regulador demana treballar per un futur a la comarca més sostenible i defensant el paisatge, eix de construcció d’un potent projecte de desenvolupament enoturístic, entre altres motius perquè, després de més de 10 anys amb projectes eòlics en funcionament a la Terra Alta, ha quedat demostrat que l’aportació d’aquests projectes a la comarca és pràcticament nul·la, i que no s’està complint ni amb els objectius previstos per la Generalitat de Catalunya ni amb les promeses fetes pels promotors.