Fruit de la campanya en contra de la massificació eòlica, el govern derogarà del decret que regula l'energia renovable

20 abril, 2019

La Consellera d’Empresa, Àngels Chacón, ha anunciat avui durant una reunió amb les entitats i associacions contràries a la massificació eòlica a la Terra Alta liderades per la DO Terra Alta, que la Generalitat de Catalunya derogarà el decret del 2009 que regula la implantació d’energies renovables a Catalunya, conscients que calen millores i obrint als territoris més afectats la possibilitat de participar en la construcció d’una nova normativa.

 

La derogació d’aquest decret és un èxit de la campanya, impulsada per la societat civil i el teixit empresarial de la Terra Alta, en contra de noves centrals eòliques a una comarca on la massificació és un fet i un gran risc per al model econòmic basat en el paisatge i en el turisme.

 

La Consellera Chacón, acompanyada del delegat Territorial del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i del President del Consell Comarcal, Carles Luz, ha mantingut una trobada amb el President de la DO Terra Alta, Joan Arrufi, amb en Marco Bernava, en representació de la Comissió Rectora de la DO; amb en Xavier Fortuño de la Plataforma de Defensa de la Terra Alta, amb na Pili Sanmartín de l’ Ateneu La Pastora i amb na Pilar Miró presidenta de l’Associació de Turisme Rural de la comarca. La Consellera ha anunciat que la derogació hauria d’estar enllestida en un termini de 6 mesos, i que es farà amb “la màxima publicitat i transparència”.

 

La DO Terra Alta celebra la decisió del Govern i la derogació d’un decret que ja no s’ajusta a la realitat dels territoris. El Consell Regulador agraeix els esforços a totes les entitats, administracions, empreses i ciutadans que s’han sumat a la campanya contrària a la massificació eòlica a la comarca, que comença a donar els seus fruits.

 

Tanmateix, la DO Terra Alta alerta a la ciutadania i empreses de la comarca que la derogació del decret del 2009 no atura les 3 centrals eòliques projectades de forma immediata, de manera que és més necessari que mai continuar amb el contenciós administratiu. Els arguments tècnics en contra d’aquests nous parcs són molt sòlids i se seguirà treballant per a què no s’instal·lin a un territori on la massificació és malauradament ja un fet.

 

En l’actualitat, la Terra Alta és una comarca que, amb 12.000 habitants -enfront els 7 milions i mig que hi ha a Catalunya- i una extensió de 700km2, suporta el 25% de l’energia eòlica que es genera a Catalunya, una xifra que, en cas de construir-se totes les centrals previstes, passaria a ser del 45%. La DO Terra Alta exigeix una mirada polièdrica i sensible a les necessitats i possibilitats de les terres del sud de Catalunya, abandonant visions més centralistes d’altres temps. És per això que des del Consell Regulador participarà de manera activa en les reunions per al nou decret però també s’oposarà amb totes les eines possibles als perjudicis inassumibles per a la comarca que generarien les 3 noves centrals anunciades.

 

L’objectiu del Govern és aconseguir que en 2030 un 50% de la demanda elèctrica a Catalunya sigui coberta amb fonts renovables. La Denominació d’Origen Terra alta està plenament a favor d’aquest objectiu i de les energies renovables com a recurs imprescindible per a la salvaguarda del medi ambient. Tanmateix, el Consell Regulador demana treballar per un futur a la comarca més sostenible i defensant el paisatge, eix de construcció d’un potent projecte de desenvolupament enoturístic, entre altres motius perquè, després de més de 10 anys amb projectes eòlics en funcionament a la Terra Alta, ha quedat demostrat que l’aportació d’aquests projectes a la comarca és pràcticament nul·la, i que no s’està complint ni amb els objectius previstos per la Generalitat de Catalunya ni amb les promeses fetes pels promotors.